19 Kasım 2012 Pazartesi

Çabuk Geri Dön Uyku Düzeniiii

Oğlum doğduğundan beri hiç bir gaz/kolik problemi yaşamadık. Sütümden ya da emmesinden yana problemimiz olmadı. 2. ayından itibaren kesintisiz gece uykusuna başladık. Ek gıdaya problemsiz geçtik. Daha ne diyeyim ki maşallah demekten başka birşey bulamazdım söylemek için. Tüm bunların benim rahatsızlanmamla ve Allah'ın kimseye taşıyabileceğinden fazla yük vermeyeceğinden dolayı olduğunu düşünüyordum ki hala aynı fikirdeyim. Çok şükür... Kısacası bir bebeğin sebepsiz yere ağlaması ne demek bilmez-dim.
 
Lakin ne olduysa 5-6 gün önce oldu. Eskiden karnı doyan, gecenin son emmesini yapan oğlum sabah 6ya kadar mışıl mışıl uyurdu, uyurduk. Uyandığında da öyle bas bas bağırmaz, gözlerini açar sakin sakin onu almamı bekler, kendi kendine mırıldanır, döner, beni uyandırırdı. Saatlerin geri alınmasıyla artık uyku saati de 9a çekilmesiyle bize kalan vakit arttı, harika düzenimizle mutlu mesut yaşıyorduk ki artık İNGAAAAA mı diyeyim ne diyeyim siz anlayın uykudan feryat figan uyanmaya başladı ve 1,2,3.. artık Allah ne verdiyse o gece için. (Öyle ki bu sabah yataktan kalkmak için oturdum, uyuyakalmışım, gerçekten bildiğiniz uyudum, kafam düşünce uyandım:)) Anneme anlattım, cevabı "Zaten o nasıl bebekti ben anlamadım, şimdi bebek büyütmeye başlamışsınız" oldu. (Homur homur))
 
Önce karnı mı aç dedik, hemen emzirdim, ama yok bu kadar açlık olmaz, emziriyorum 1saat olmadan tekrar, bir sıkıntısı ağrısı mı var dedik, 5-6 gün üstüste sadece geceleri mi, cık bu da olmadı. Ağzının çok suyu akıyor, 5. diş mi geliyor dedik, bu olabilir. Sonra bugün bir yazı okudum, bu bize cuk oturdu:

Bebeklerin aniden geceleri uyanmaya başlamalarının önemli nedenlerinden biri, altı veya yedinci ay civarında bebeklerde tıpkı yetişkinler gibi düzenli ve tekrarlayan uyku aşamalarının oluşmaya başlamasıdır. Dolayısıyla uyku sırasında her doksan dakikada bir de rüya aşaması yaşanır. Bazen bu rüyalar son derece canlı olur ve dolayısıyla bu da bebek için yeni ve bazen de uykusunu bozan bir deneyimdir. Ahh benim minik bebeğim rüya mı görüyormuş:)

Buna yine aynı yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan ayrılık kaygısı da eklendiğinde bebeğin neden geceleri anne-babası tarafından rahatlatılma ihtiyacı duyduğu anlaşılabilir. Ocak itibariyle işe başlayacağımdan, ben bile şu an yoğun ayrılık kaygısı yaşıyorum, biri beni de rahatlatmalı:)
 
Uyku zamanını mümkün olduğunca çocuk dostu bir zaman olarak düzenleyin ve değişmez bir uyku öncesi rutini oluşturun. Örneğin akşamları ılık bir banyo bebeğin ihtiyacı olan fiziksel teması sağlayarak rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Ayrıca bebeğin odasının kapısını açık bırakın ve gece lambası bulundurun. Sevdiği bir battaniye ya da tüylü oyuncağını birkaç gece uyurken kendi yanınıza aldıktan sonra bunu uyurken bebeğinize vermeniz de yararlı olabilir. Birçok anne-baba, “anne kokusu” olan bu nesnelerin bebekleri rahatlattığını söylemektedir. Kıkırdayan aslan aldım,  bu gece uyku arkadaşı ile uyuyorum:)

Gece uyanmalarına çabuk ancak kısa cevap verin. Unutmayın gece uyanmalarının nedeni gelişimsel bir aşamadır. Sevecen davranın ancak sınır koymayı da ihmal etmeyin. Işığı açmayın, bebeği beslemeyin ve mümkünse yatağından almayın. Eveeeet biz sınırları aşmışız:) 
 
Sırtını okşayın, güven verin, hatta kısa bir ninni söyleyin ancak karşılıklı etkileşimi çok kısa tutun. Amacınız, sadece bebeğe orada olduğunuzu ancak bu rahatlatma ile kendi başına uykuya dalabileceğine güvendiğinizi göstermektir. Bizimki henüz göremedi, bakalım bu gece ağladığında yatağından almadan ninni söyleyeyim, heh:) 

 
 
Tüm miniklere mışıl mışıl, huzurlu, tatlı uykular:)

36 yorum:

  1. İnşallah çabuk döner uyku düzeniniz:) Ne kadar tatlı tatlı uyumuş:) Baştan rahat bir bebek olduğu için geçici bir dönemdir inşallah. Benim bir yeğenim doğumundan itibaren çok sancılıydı, ağlayarak büyüdü diyebilirim, kızımsa rahat bir bebekti bazen böyle dönemleri oldu ama kalıcı bir huyu olmadı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de hemen geri dönmesini istiyoruz, ne kadar güzelmiş meğer kıymetini bilememişiz:)

      Sil
  2. Bizzat yaşadım yaşadıklarını canım .Geçici bir dönemdir illaki.hatta uyku seni çok özledim diye bir yazım vardı hatırlarsan....Ayrıca Yiğit hiç sabaha dek kesintisiz uyumadı bu zmana kadar. bende böle uyuyan bebekler görünce "o nasıl bebek öyle,peh öle bebek büyütmede ne var diyorum" annen gibi ama homurdamadan:))) Şaka bir yana uykusuzluk insanı çok yoruyor ,bebekle ilgilenmek zor oluyor kafa kazan gibi...Nesi var acaba Ege Demir'in saydığın nedenlerin hepsi olabilir gerçi...Bizimki eskisi gibi sık uyanmasada enaz 3 kez uyanıyor babası yada ben bişekilde tekrar uyutuyoruz,konuşmuyoruz hiç,gözgöze gelmiyoruz onunla:)

    Kıkırdayan aslan bende almıştım bi ara baya güzel uyuyordu onunla ama herşey 6.ayla beraber değişti malesef.Az önce hafif ayağımda salladım uyudu..Tracyi ablanın yöntemini denemiş başarılı olamamıştım,uyku eğitimi yapsamda baktım habire huy değişiyor hepsinden vazgeçtim artık.Uyusunda nasıl uyursa uyusun modundayım ben...

    Güzel tatlı uykular meleğine...Senin işe gideceğini hisetmişte olabilir gerçekten bebişler herşeyin farkında ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tracy abladan senin yazını okuyunca korkmuştum:)Hatta eşime diyordum önceden, böyle bir yöntem varmış, düzenimiz bozulursa uygularız(sanki bozulsun da yaptım oldu, başardım demek istiyormuş, sanırım deliymişim eskiden:p)Sonra yazını okudum, bırak dedim annelerimizden Tracyi bilen mi varmış, bal gibi annem beni ayağında sallayarak uyutuyormuş.

      Sil
  3. aman da aman.. bu erkek baya büyümüş canım ya rüya görüyor olabilir tabi ama benim fikrim senin işe başlama fikrini sürekli düşündüğün içindir..
    bu kaygı belirsizlik bence paşayıda etkiliyor..
    bebek deyip geçmemek lazım hisleri çok kuvettli oluyor.. herşeyi anlıyorlar...
    benimkide 1 yaşından sonra böyle yapmaya başladı o sıra babası göreve gitti 9 aylığına ve çok etkilendi ama ben yatağından hiç almadan ışığıda açmadan poposunu hafifçe vurarak sırtını sıvazlayarak uyutuyordum..
    onu almamı istiyordu ama hiç almadım yatağından çok fazlada konuşmadım sadece ninni söylerdim 10 dk sonra tekrar uyurdu..
    farkında olmadan sadece annelik içgüdüsüyle demekki doğru yapmışım
    inşallah en kısa sürede alışır ve bir düzen kurar kendine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kaygılarımı, endişelerimi hissettiğini düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda özellikle geceleri yattığımda ya işe başladığımda tekrar kalçamda sorun çıkarsa, ya hayırlı bir bakıcı bulamazsak..gibi düşüncelerle boğuşuyorum. Sanırım etkileniyor.
      Gerçekten annelik içgüdülerin sağlammış, ben emzirdim, kucağıma aldım ne varsa yaptım:))Ama dün yazıyı okuduktan sonra kucağıma almadan ninni söyledim birkaç kere uyandığında işe yaradı:)

      Sil
  4. Ahh canımm!! aynı şeyleri yaşıyoruz..2-3 gündür Ada' da geceleri ağlayarak uyanıyor.Ve bende yanıma alıyorum.Emziriyorum.Bizim gaz problemimiz de oldu bu arada..Bazen ağlar gaz çıkarırken:) Demek ki büyüme atağı...İşimiz zor valla..Tatlı uykular miniğe..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki bu aylarda oluyor böyle, neyse büyüme atağıysa insan sabreder büyüsünler de:)İnşallah tez zamanda Ada hanım da gazsız, tatlı, uzun uykularına kavuşur:)

      Sil
  5. Tuğbacığım annen doğru söylemiş,gerçekten çok şanslıymışsın.Dediğine katılyorum,Allah dağına göre kar veriyor.Senin karlar eridi demek ki:)Kıyama onlara yaa:( Biz Ege'yi 1 aylıktan beri odasında yatırıyoruz ve 9 aydır sadece 1 kere deliksiz uyudu, o da tarihe altın harflerle geçti.Ben de bizi gece çağırdığını ve orada olduğumuzu bilmek istediğini düşünüyorum.Ama kesinlikle diş yüzünden de yapıyorlar.Çok sızısı varsa dr.bana calpol verebilirsin dedi.Bazı geceler 4'ten fazla uyanma olunca uyku arasında bile verdiğim oldu.İnşallah eski düzenine hemen kavuşursun.Uykusuzluk çook zor çok:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım biz en başından çıtayı fazla yukarıdan tutmaya alışmışız, mis gibi deliksiz uykulara, şimdi kesintiye uğrayınca resmen kaykıldık:) İnanamadım senin yazdığına 9 ayda 1 kere kesintisiz uyuduğuna, buna rağmen fazla enerjik görünüyorsun, sırrın ne:)

      Sil
    2. Bilmiyorum ki canım,biraz rahat olmak ve kabullenmek herhalde:)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Benden sana kalırsa ye:) Bayılıyorum o çukurdan öpmeye:)Dur seni bahane edeyim de bir daha öpeyim:))

      Sil
  7. Ama bu nasıl bir tatlı surat yahu, bayıldım, allah nazarlardan saklasın ama bu kuzu sabaha kadar uyanık kalsa insan kıyamaz ki :)
    İki çocuğumda da neredeyse hiç uyku problemi yaşamadık ama bu tamamen onların iyi huyundandı sanırım, dışardan pek bi katkımız olmadı ;)
    Dilerim tez zamanda eski düzenine kavuşur çokoprens de rahata erersiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz:) Gerçekten dışarıdan ne yapılırsa yapılsın çok da etkisi olmuyor sanırım, biz de başından beri hiç bir şey yapmamıştık kuzuydu resmen, şimdi kurda dönüşüyorsa da bunda da bir katkımız pek yok, çocuk kendi kararlarını kendi alıyor:)

      Sil
  8. Aynı durumları,tam da aynı aylarda biz de yaşadık ki hala da yaşıyoruz.ama bu gözünü korkutmasın,çünkü Özgün'ün,kabul etmeliyim ki uyku sorunu var,hep emzirerek uyumaya alıştırdım,benim hatam...inşallah sizinki düzene girer en kısa zamanda.ben şöyle yapın,böyle yapın diyen bu yazılardan pek sonuç alamadım,mesela o uyku öncesi rutin banyo olayını yaparsak,bil ki en az 1 saat daha oyun oynamak zorundayızdır.Çünkü banyo ile uykusu gelmez bizimkinin,banyo ile ancak bir kudurukluk gelir bizde :) gibi,yani hepsinin huyu suyu farklı,umarım en kısa sürede düzen kurarsınız ve bu tavsiyeler söker Ege Bey e.öperimmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf etmeliyim ki gözüm çok korktu (Kocaman açılmış gözlerle yazdıklarını dehşet içinde okuyan bir surat düşün:)) Çünkü ben de emzirerek uyutmaya alıştırdım!! Ve bu benzerlikte beni korkuttu çünkü banyoda eneji toplayan bir oğlum var:) Biz de öperiz:)

      Sil
    2. :)) bak sen,benziyorlarmış gerçekten
      iki yaşına yaklaşmış sıpasını hala emzirerek uyutan biri olarak tek tavsiyem,işe başlayana kadar,hazır Ege daha yaşına bile girmemişken,acil alternatif bir uyuma yöntemi bulun.isterse bu sallayarak uyutma olsun ama yeter ki bir alternatif olsun :) eğer bizim gibi sadece ve sadece emerek uyuyorsanız tabii.
      Özgün'ü büyütürken yaptığım tek hata,alternatifsiz sadece emerek uyumaya alıştırmamdır.
      "Allah kerim" durumunda devam ediyoruz emzirerek uyumaya hala :)

      Sil
  9. valla benımkı hıc bır seye sarılmadı,bır seyı uyku arkadası almadı.gece beslenmesı desen hep vardı.napalım ya sağlık olsun ,çunku emir hiç delıksız uyumadı hep gece uyanır,sağlıklı olsunlar,sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çilercim, dün gece uyku arkadaşım kıkırdayan aslanla yattım, bir güzel uyumuşum sorma:)Bu gece daha yatıp Ege DEmir'e vermeyi düşünüyorum, eğer istemezse keyfi bilir:)Dediğin gibi sağlıklı olsunlar da, bizden de sevgiler:)

      Sil
  10. Ah canım Allah kolaylık versin , Rüya doğduğundan beri hiç kesintisiz ,rahat ve sakin uyku uyumadı, gece 3 lere 4 lere kadar otururduk birlikte ancak yatardı..Ücretsiz iznimi de bitirdim Rüya 9 aylık oldu hep geç yattı,perişan halde işe geldim zamanla şu anki haline geldi..uykusuzluk çok zor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle söyleyenleri duyunca şaşırıyorum, annem doğru mu söylemiş ne:) Ben işe başlarken Ege Demir de 9 aylık olacak, sende kendimi gördüm bir an:)

      Sil
  11. Çok kolay gelsin, valla ben hiç bir yorum yapacak durumda değilim, hem bizimki hiç bir zaman böyle düzenli uyumamıştı. Ocakta işe başlaman çok kötü tabi, ama insan herşeye alışıyor inanılmaycak bir şekilde, teselli için biz burdayız merak etme :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teselliye bolca ihtiyaç duyacağa benziyorum, o vakitlerde kapınızı da bolca çalacağım:)

      Sil
  12. Tuğbacım bizde de aynen bebeklik dönemlerinde bahseetiğin şeyler olmadı. Çook şükür, ama büyüdükçe zaman zaman ana kız saçmaladığımız oldu:)
    Geçecek bu dönem. Huzurlu ol.
    Çenesinden öptüm ben o çokoprensi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten şükürlük bir durummuş bilmiyordum önceden:)İnşallah dediğin gibi geçer, çokoprens ellerinden öper:)

      Sil
  13. uyusunda büyüsün...
    çok tatlı olmuş. benim oğlum 33 aylık halen gece kalkıyor ;)
    hiç sorun değil, yerim ben onu ;)
    Beni kontrol ediyor, bir kaç yudum su içiyor tekrar uyuyor...
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah ona, su bahanesiyle annesini de kontrol edermiş:)Çok şirin:)

      Sil
  14. ben de bugn benzer şikayetlerde blunmustum ama bizim şimdilik gece düzenimiz bozulmadı yine de bu aylarda bir değişim oluyor galiba huyu suyu değişti inşallah çabucak yeni düzen bulursunuz siz de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece düzeni kadar gündüz düzeninin bozulması da fena, insan birşey yapamıyor uyumayınca, inşallah siz de düzen kurarsınız en kısa zamanda;)

      Sil
  15. çokoprens artık masalları ve ninnileri öğrenmek istiyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya birkaç gecedir uyanınca ninni söylüyorum, uyuyor, sevdi sanırım:)

      Sil
  16. Rahat ve huzurlu ol, bir de ne yapmak istedigini bilmen yeterli cnm. Ates engec 10 da uyuyor gece de max 2 defa sute kalkiyor, icince tekrar hemen uyuyor, su an 14 aylik...
    Emzirme donemimde az ve sık beslendigi icin 3-4 defa uyanirdi, icip hemen uyurdu, fakat ben minimum 3 defa uyanirdim mecbur...hala uykusuz enerjik interaktif anneyim:)))) olumlu dusun hep, hersey duzene giriyor emin ol

    Sevgiyle isikla

    Ates boceginin annesi Muge:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah Ateş böceğine, tabii annesine de:)Ne güzel bir düzen kurmuşsunuz, saati belli, sayısı belli, darısı bizim başımıza inşallah:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...