5 Kasım 2012 Pazartesi

Mor Dünya

Geçen gün Ender Saraç'ın Gülben Ergen'in programına konuk olduğu bölümü seyrettim. Mor Dünya çorbası diye bir çorba pişirdi. Çorba bana ilginç geldi çünkü içinde çok çok sevdiğim pancar var, ama hiç pancarlı çorba düşünmemiştim. Pancar benim için haşlanıp, küp küp doğranarak zeytinyağlı, limonlu ve sarımsaklı servis edilen ve neredeyse her yemeğin yanında tüketilebilen bir salata, gerçekten de leziz birşey, ama çorbanın içinde nasıl olur ki diye düşünmekten de kendimi alamadım. Bir de Ender Saraç'ın bu çorbayı yerlere göklere sığdıramaması ve yüksek antioksidan özelliği bulunduğunu söylemesi sebebiyle de pişirmek farz oldu:)

İnternette mor dünya ismiyle birsürü çorba gördüm, içine brokoli, patates yada süt konulanları da var ama ben Ender Saraç'ın tarif ettiği şekliyle yapmayı tercih ettim.Aslında çorbanın içine pancar giriyorsa zaten eli mahkum mor olacak:)

Malzemeler:
  • 3 adet kırmızı pancar (Benimki kocamandı 1 tane koydum)
  • 1 adet ufak boy kırmızı lahana
  • 3 adet kırmızı soğan (Kocaman 1 tane koydum)
  • 1 adet kırmızı havuç (Kırmızı havuç bulamadım, gayet turuncu kullandım)
  • 1 lt şalgam suyu (Su bardağından daha büyük boy bardakla 1,5bardak koydum)
  • nar ekşisi
  • sumak
  • karabiber
  • tuz
  • sarımsak
Pancar, soğan, havuç ve lahana ince ince doğranır, 2 diş sarımsak da konularak tencerede hepsini içine alacak şekilde su ile haşlarak 30dk. kadar pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra rondodan geçirilir ve şalgam suyu karıştırılır. İstenilen miktarda tuz eklenir. Servis edilirken karabiber, sumak ve/veya nar ekşisi ile tatlandırılır.






Değişik bir çorba oldu, tadı hoş. Hergün aranacak bir tat değil ama kesinlikle kötü de değil, özellikle faydaları da düşünülürse mutlaka denenmesi gerek diye düşünüyorum, soframızda ara ara olmasına özen göstereceğim. Şimdiden afiyet olsun:)


7 yorum:

  1. bir meleğin günlüğü5 Kasım 2012 15:16

    Gerçekten değişik olmuş belli oluyor.rengi ne güzel.tadını merak ettim deneyecem

    YanıtlaSil
  2. iyiymiş bende bayılırım pancara,aynen hiç duymadım daha önce çorbasını..ben şu sıralar pek tembelim hiç öyle değişik tatlar yapıp uğraşasım yok nedense:)afiyet olsun size

    YanıtlaSil
  3. Tuğbacığım bu nasıl bir çorba böyle,çok değişikmiş:)Valla ben bunu yerim ama benden başka kimse yemez:)Belki birgün senin elinden içerim:)Moriçe görse sever herhalde:)Ege Demir'i ve seni öptüm;)

    YanıtlaSil
  4. ilk defa duydum... dediğin gibi denemek ve ara ara tüketmek lazım...
    ellerine sağlık canım tarif için not aldım inşallah deniycem...
    afiyet olsun sizlere

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık ben sebzenin her türlüsünü yerim ve severim.Pancarında dediğiniz gibi salatasını yaparım.Bir kere çocuklara yapayım dedim çorbasını öğüre öğüre bir hal oldular tabi hepsini oturup ben içtim

    YanıtlaSil
  6. Bencede sağlık için arada böyle şeyleri yemek lazım :))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. off ben bu renge bayıldım tadı nasıldır bilmem ama karnım çok aç şuan ve canım çektiiii :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...