19 Aralık 2012 Çarşamba

Bebeklere Karışık Sebze Çorbası

İlk ek gıdaya geçtiğimiz günleri hatırlıyorum, bilgisizlik yüzünden o kadar tedirgindim ki.. Doktorun verdiği ek gıda kağıdını resmen sular seller gibi ezberlemiştim. Aklımda birsürü soru işareti.. Halbuki ne kadar basit ve keyifliymiş. Ama o dönemler yatak istirahati yapmak zorunda olduğumdan, oğlumun yiyeceklerini ben hazırlayıp, yediremiyordum, doğal olarak keyif kısmından haberim yoktu. Zaten mutfak işlerini oldum olası seven ben şimdi ona yemesi için birşey hazırlarken o kadar keyif alıyorum ki, resmen benim için bir hobi oldu diyebilirim.  

Şu an Ege Demir, et, balık, tavuk, kuru bakliyat, sebze, meyve olarak çoğu yiyecekten yiyebiliyor. Genellikle hazırladığım yiyecekleri günlük yapmaya çalışıyorum ama elim malzeme konusunda pek bir bol, oğlum yokken de 2 kişi için az yapacağım deyip kocaman tencereyle yemek yapma gafletinde bulunur, sonra da atılmasın günah diye günlerce aynı yemekleri yerdik. Neyse ki bu sefer kendimi frenleyip oğlum için en fazla 2 günlük hazırlıyorum:)

Kendimiz için haşlama birşey hazırlarken, buharda haşlarım, daha fazla vitamin açısından suda haşlama yöntemini pek kullanmam. Buradan alışkanlıkla oğlumun yemeklerini de genelde buharda haşlayarak pişiriyorum. Aslında çorbalarda haşlama suyu da kullanıldığında vitamin açısından bir kayıp olmaz ama hem alışkanlık, hem de açık ara daha çabuk pişiyor.

Ege Demir'in favorilerinden Karışık Sebze Çorbası (Türlü de diyebiliriz:))


Malzemeler:
Yarım havuç (Ben mor soğan ve mor havucu tercih ediyorum ama bugün ikisi de yoktu)
1/4 soğan (Yahnilik soğan daha iyi oluyor, geriye yarım soğan kalmıyor)
1/4 kabak
1 avuç doğranmış pırasa
1-2 çiçek karnıbahar
1-2 çiçek brokoli
3-4 dilim kereviz
5-6 dilim balkabağı
1-2 dilim patates (ben kabızlık durumuna göre kullanıyorum, bugün fazla koymuşum)
1 yaprak ıspanak
Ceviz büyüklüğünde kuzu eti
1 tatlı kaşığı ince bulgur
1 tatlı kaşığı zeytinyağ

Tencereye eti koyup suda pişirirken, üstte onun buharında da sebzeleri pişiriyoruz, altını kapatmadan 5dk önce ince bulguru sebzelerin üzerine serpiyoruz, ıspanağı da çabuk piştiği için bu aşamada ekliyoruz. Daha sonra et suyu içine sebzeleri alıp, pütürlü olacak şekilde bebeğin yiyebilmesine göre ister çatalla ezip, ister blender dan geçiriyoruz, son aşamada zeytin yağı ekleyip afiyetle yediriyoruz:)

22 yorum:

  1. Süperr bir tarif ve çok iyi fikir verdin:)Altta buhar suyuna eti koyup ardından sebzelerle birleştirmek hiç aklıma gelmezdi.Bir taşla 2 kuş misali:)Ben eti de yukarda pişiriyordum ama sert sert oluyordu,o yüzden suda haşlama da sık yapıyordum.Şimdiden sonra böyle yaparım,öptüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı tencerede iki farklı katta yiyecekler aynı anda pişmiş oluyor, cidden kolay;) Ben eti buharda denemedim, ama suda yumuşak oluyor, hem de et suyu da elde ediyorsun, et suyuna çorba oluyor:) Ben de öptüm:)

      Sil
  2. ohh maşşallah vitamin deposudur bu çorba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de benzer tarifleri yapacağın günler yakındır:)

      Sil
  3. çokoprens aynı tarifle bende yapıyorum oğluma bayılıyor :) ilk başladığımda tek tek yaptım tatlarına alışsın diye şimdi evde ne var ne yok bende karıştırıyorum. eve misafir gelen çocuklara bebelerede veriyorum daha yemeyen çıkmadı :) seninde ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Rüzgar'a da, eve gelen bebelere de:) Ben de tek tek yaparak başladım, artık değişik kombinasyonlar deniyorum, birgün onu katıyorum, birgün bunu katmıyorum, arada tek tek de yapıyorum, aman yesinler de biz her türlü yaparız:))

      Sil
  4. Ohh yarasın Ege Demir ciğe ellerine sağlık annesi bol vitaminli bir zamanlar bizde çok yapıyorduk,canım bunun içine birde ilikli kemik suyu koyabilirsin annem Ada'nın çorbalarına su yerine onu koyuyordu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlikli kemik suyu olabilir bak, ben kalça kırığımı kaynatmaya çalışırken ilikli kemik suyundan çorba çok içtim, Ege Demir'e de sütümden geçmiştir, tadına alışık olması lazım:)

      Sil
    2. Evet canım kesin geçmiştir şifa olsun ikinizede,çorbalarına koy sever hemde bol vitamin olur:)

      Sil
  5. Ohh afiyet olsun, yarasın kuzuya:) Ben tam tersi, mutfağı sevmiyorum, öyle kek mek yapayım tamam ama, yemek kısmında ne yapacağımı şaşırıyorum:) Ada nın kaka durumları da beni iyice soğuttu.Resmen bir kaç gündür geçiştiriyorum ya, senin bu tarifin bana "gaz" verdi.Hemen yapacağım.Teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap canım, Ada kuzusu da yesin, inşallah beğenir, kabızlığı da kalmaz;)

      Sil
  6. Bol vitaminli bir çorba olmuş bende yeni başladım ek gıdaya ama şöyle zaman geçsede daha değişik çorbalar hazırlasam diyorum bunuda kopyaladım hatta mutlaka denicem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de oğlum küçükken, ondan birkaç büyük bebişlerin annelerinin yaptıklarını alıp arşivlerdim, beğendiğim olunca hala yapıyorum. Zamanla insan kendisi de tarifler yaratıyor, Yağız büyüdükçe ek gıda süreci daha zevkli olacaktır;)

      Sil
  7. pişirme yöntemin, yapılış sıralaman, hepsi çok sağlıklı, vitaminleri kaybolmadan sebzeler pişmiş, bulgurla daha doyurucu olmuş, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. O kadar güzel görünüyorlar ki sebzeler, yemeseler yanında bile yatsalar fayda sanki kuzucuklara:) çok güzel paylaşımlarda bulunuyorsunuz sizi blogumda takip ediyorum:)
    Her zaman sevgiyle, sağlıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Ben de sizi takibe aldım, sevgiler:)

      Sil
  9. Ohh mis çorba..
    Ben d ebıdığa hep buharda pişireyim diye düşünüyorum ama bi türlü yapamadım. gerçi anneciğim bakıyor haftaçi yani işteyken..ama en azından akşamları yediklerini öyle yapsam ya..

    YanıtlaSil
  10. ohh afiyet olsun.ay bende neakdar cahil bilgisiz biçare hissederdim kendimi ek gıdaya geçiş başlangıcında.Neyse artık büyüdük öğrendik:)Çorba bizimde favori kurtarıcı corbamız..Ben artık sebzeleri buharda pişirmiyorum önceden öyle yapıodum ama üşeniyorum şimdi,biraz geç pişiyor diye..:((

    YanıtlaSil
  11. ohh ne güzel valla tubayla böyle tarifler yayınlamaya devam edin canım bir kenara notumu alıyorum ikinci için lazım olacak...
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  12. merhabalar
    ben bu corbayi kendimizede yapiyorum:)
    ellerinnnne saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Afiyetler olsun Çokoprens'e. Ellerine sağlık! Et suyu ve sebze fikrini ben de çok beğendim, uygulamaya geçireceğim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...