27 Aralık 2012 Perşembe

Ege Demir'in Menüsünden



Oğlum dün balık çorbası içti, bugün de etli kuru fasülye yedi:) Maşallah diyeyim ikisini de severek tüketiyor, zaten sebze ağırlıklıdansa et ağırlıklı yiyecekleri daha çok seviyor, hiç bana çekmemiş:)

Benim annem doğma büyüme Ege'li bir hatun, hani Ege'nin otları, sebze yemekleri meşhurdur ya, annem tam tersi, Urfa'da, Adana'da yaşasa daha mulu olurmuş, gelsin kebaplar, gitsin dürümler:) İçine et/kıyma girmemiş yemeği yemek için pek kasmaz kendini, ben pişirdiysem ve menüde sadece zeytin yağlı bir yemek varsa kahvaltı tarzında yer:) Şu an yemek pişireceğimiz zaman kim elini çabuk tutarsa o girip kendi usulünde pişiriyor yemeği, hızlı olan kazanıyor yani, çoğu zamanda ben:) Ama işe başladığımda misafir pozisyonuna düşeceğim için umduğumu değil, bulduğumu yiyeceğim sanırım:)

Neyse konumuz bebek yemekleri ve ilk tarifimiz balık çorbası;

Malzemeler:
  • 1çinekop
  • Yarım mor havuç
  • 1 yahnilik soğan
  • 1-2 dilim patates
  • 2-3 dilim kereviz (Kereviz balık çorbasına çok yakışıyor:))
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Balığı didikleyip, kılçıklarını temizleyip bir miktar suya (1-1.5 bardak) koyuyoruz. Aynı tencerede üstte onun buharında pişmek üzere doğranmış sebzelerimizi ekliyoruz. Kapağı kapatıp kaynamaya bırakıyoruz, kaynadıktan sonra altını kısarak pişiriyoruz. Daha sonra balığın suyunu kılçık kalmış olma ihtimali için süzgeçten geçirip tenzereye boşaltıyoruz. Üzerine pişmiş sebzelerimizi ve bir kere daha didikleyip kılçık kalmadığına emin olduğumuz balığımızı ekliyoruz. İster blendardan geçirerek, ister çatalla ezerek bebeğimizin ağzına uygun hale getiriyoruz. Zeytinyağ ile tatlandırıp miniklere sunuyoruz:)

Bugünkü menümüz olan etli kuru fasülyemiz;


Malzemeler:
  • 1 avuç kuru fasülye
  • 1 ceviz büyüklüğünde kuzu eti (Varsa ilikli kemik de ekliyoruz)
  • Yarım mor havuç
  • 1 yahnilik soğan
  • 2 küçük dilim bal kabağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Geceden fasülyeyi ıslatıyoruz, pişirmeden önce kabuklarını çıkarıyoruz. Eti ve kemiği suya, fasülye ve sebzeleri buhar kısmına koyuyoruz. Piştikten sonra kemiği çıkarıp diğer malzemeleri et suyunda eziyor yada blendardan geçiriyoruz. Zeytinyağ ekleyip tabağımıza alıyoruz. Etli krufasülyemiz hazır, afiyet olsun:)

Bugün önce Ege Demir'i yedirdim, fasülyeden bir miktar arttı, yemedi. Sonra o mama sandalyesinde otururken kendim yemek yemeye başladım. Sanki saatlerdir yememiş gibi bir hale büründü, kalan fasülyesinden vermeye başladım, bir yedi bir yedi:) Bir kendim alıyorum yemeğimden "ımmm nefismiş, çok güzelmiş" diyorum, bir ona veriyorum kendi yemeğinden. Hatta kendi sıram gelince bana kızıyor, niye sen yiyorsun beni beslesene diye:))


35 yorum:

  1. Maşallah Ege Demir 'e aman yesin herşeyi,biz Ege'ye balık tavuk yediremiyoruz.Babamız da yemiyor tavuk ,balık ve mantar ama ben bunları çok sevmeme rağmen yiyemiyorum :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege damak zevkini babasından almış demek ki, keşke büyünce yememe hakkını kullansaymış, balık yada tavuk köftesi yapsan onu da yemez mi? Evde biri bir yemeği sevmeyince, o yemek pek pişmiyor, bizim evde de benden sebep bamya hiç pişmez:)

      Sil
  2. Canım maşallah prense afiyetle yemiş benim kıızım çorba yada püre hiç yemedi şuan başladı çorbaya inşallah oğlum yer bu tarifleri aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak sen cimcimeye ufak yaşta ağırlığını koymuş demek:) İnşallah canım oğlun severek yer;)

      Sil
  3. :)Bak sen yemeği kıymetli oldu birden,aynısını Ege yapıyor.Bu taktik çok işe yarıyor.Kereviz ben de koyayım iyi fikir verdin.Mor havuç hangisi canım,bilemedim ben?Yarın bizde de balık çorbası var,iyi oldu bize kendi tarifini yazdığın.Ege Demir ağzının tadını biliyor annesi!Et varken kim ne yapsın etsiz yemeği;)Z.yağlılar da çok güzel ama et yemekleri biraz daha önde mi sanki:)En azından bizim için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah havuç olarak da geçiyor sanırım, ben alışkanlık mor diyorum ama birçok kişi siyah havuç olarak biliyor. Demek sen de etçil çıktın:) Eti ben de severim ama et yemeği yada sıklıkla köfte olarak, onun dışında sebze sebzedir zeytinyağ daha çok yakışır mantığı hakim bende. Aslında annem sayesinde oluştu bu mantık, çocukluğumda tarhana çorbasından ne bileyim bulgur pilavından hemen herşey kıymalı yada etli olunca insan büyüyünce ister istemez sebzeci oluyor:))

      Sil
  4. Ne güzel benimkide şimdilik çorbalarını çok seviyor inşallah balığıda çok sever yine harika 2 tarif kendi adıma çok teşekkür ediyorum kesinlikle zamanı gelince bunuda denicem canım , kuzuyada afiyet bal şeker olsun yarasın büyüsün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım, inşallah ne pişirirsen afiyetle yer Yağız:)

      Sil
  5. Yarasin Ege ye..oh miss gibi hepsi..ben de atese yedirirken, eger yemiyorsa kendim yiyorum:) sonra istiyor:) hep ayni tepkileer can bunlar can:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneden sakınılırmı yemek, bu canlar sakınıyor:))Aman yesinler, sağlıklı olsunlar da sakınsınlar:)

      Sil
  6. Ooo, afiyet olsun kuzuya, maşallah diyim önce, Allah nazarlardan saklasın ve sen hep böyle anlat inşallah ;)
    Yakında dillenir, kuru fasulyeyi pilav üstü ve yanında turşuyla ister ben sana diyim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, amiiin diyim ben hemen:)
      :))Bi kuru pilav çeek diye de seslenir mi dersin:)

      Sil
  7. ellerine sağlık canım .. afiyet bal olsun paşayada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım, öpüyorum seni ve oğluşunu;)

      Sil
  8. afiyet olsun yarasın çokoprense maşallah ya çok tatlı ağzını burnunu yiyesim geldiii :) benim yerime öp ısır lütfennnn :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu isteğini zevkle yerine getiririm, ısırıp, öpüp, çimdikleyerek sevmek tam benim tarzım:)

      Sil
  9. ohhh afiyet olsun ege demir'e :) ben hiç daha vermedim kurufasulye şimdilik mercimekler ve pilavlardan gidiyoruz

    YanıtlaSil
  10. Süper:) maşallah Ege'ye yesinde büyüsün, benim minik kızım da minicik ağzıyla ancak ısrar edersen yiyiyor:) şanslısınız Allah nazarlardan saklasın Ege'yi de hep böyle olsun inşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında günü gününe uymuyor bizimkinin de, bazen çok iştahla yiyor bazen oyun ve ısrarla:)Bunlar da severek yediklerinden. Allah tüm yavrularımızı korusun nazarlardan;)

      Sil
  11. bayıldım ellerine sağlık:) bende bunlara benzer yemekler, aynen bu kadar yapıyorum porsiyonları fakat bunun yarısını bile yemiyor :( afiyet olsun ege demir e, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç belli olmuyor bu minikler, zaman zaman çok iştahlı, zaman zaman dönüp yüzüne bile bakmıyor yemeğin, inşallah verileni yiyen, sağlıklı, normal kiloda bebişler olurlar;)

      Sil
  12. afiyet olsun,yarasın minnoşa
    süper mamalarmış bunlar,tam bombaa
    evet,sen yersen o yemek kıymetli olur :) ve ya sen bir oyuncağı eline alırsan,bir dergi,kitap eline alırsan o da kıymetli olur,hemen senden almaya gelir :)
    iyi bir mama yedirme yöntemi bu,Ege bey sıkılana kadar kullan bu yöntemi o zaman...öperim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin çok doğru geçen gün eline onun için aldığım, bol resimli, renkl,i cici bir kitap verdim. Ben de yanına uzanıp kitabımı aldım okumak için, ne mümkün, resmen saldırıya geçti, en son aldı kitabı, elinden alacak oldum, kıyamet koptu:)

      Sil
  13. afiyet olsun egeciğe,buhar sepeti derken düdüklü tenceredemi pişiriyorsunuz tam o aşamada resmini çekip koyarsanız çok sevinicem sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düdüklü tencerede pişirmiyorum, hani bol delikli süzgeç gibi her tencerenin içine oturan aletler var ya, onlardan normal tencerenin içine koyarak kullanıyorum. Şimdi ismine baktım internette sebze haşlama sepeti diye geçiyormuş;)

      Sil
  14. bizdede et yemekleri ön plandadır, ben bazen sağlık için zeytinyağlı sebze yapsamda tutmaz, yinede ben sebzeden yanayım sağlık için, buharda sebze pişirmene bayılıyorum, bu konuda çok geç kalmışım, ellerine sağlık, oğlun sebzesever olsun, ne tatlıdır şimdi o:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç kalmış sayılmazsın canım benim, sen de et yemeğinin yanına buharda pişmiş sebzelerden salata niyetine yaparsın;)

      Sil
  15. Bol vitaminli çok güzel bir yemek canım Ege'cime şifa olsun,bol bol vitamin olsun:)Ada ablası da bayılır etli yemeklere bende ona az önce pilav ve kırmızı et yedirdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhh afiyet bal şeker olsun Ada ablamıza, iştahı hep açık olsun, hiç üzmesin annesini:)

      Sil
  16. Ne guzel menuler:) ben de balik corbasi yaptim ama bizim sipa yemedi:( aslinda ne de guzel olur balik corbasi:) cok severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak sen Emiro'ya baak, annesi mis gibi çorba yapmış da yememiş, o gün canı istememiştir annesi, başka gün yer inşallah;)

      Sil
  17. merhaba canım,
    ahudemde yarışıyorum...
    blogumdaki beni oyla butonuyla beni oylarsan sevinirim...
    şimdiden çok teşekkürler...

    mutlu seneler...

    YanıtlaSil
  18. maşallah
    sorunsuz demekki yemek konusunda
    ohh inşallah hep böyle devam eder
    sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...